فرآیندهای تصفیه آب و فاضلاب

آب و فاضلاب

آب و فاضلاب

۲ مطلب در فروردين ۱۳۹۶ ثبت شده است

تاریخچه برگزاری کنفرانس‌های مدیریت ساخت و پروژه
با توجه به اینکه در سالیان اﺧﯿﺮ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ پروژه‌های ﻋﻤﺮاﻧﯽ ﺗﻮﺟﻪ علاقه‌مندان زﯾﺎدی را ﺑﻪ ﺧﻮد ﺟﺬب ﻧﻤﻮده اﺳﺖ، ﺗﻌﺪاد قابل‌توجهی از فارغ‌التحصیلان رشته‌های ﻣﻬﻨﺪﺳﯽ ﻋﻤﺮان و ﻣﻌﻤﺎری ﻣﺘﻘﺎﺿﯽ ﺗﺤﺼﯿﻞ در رشته‌های ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﺎﺧﺖ و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺮوژه در ﻣﻘﻄﻊ ﮐﺎرﺷﻨﺎﺳﯽ ارﺷﺪ ﻫﺴﺘﻨﺪ. دﻟﯿﻞ اﯾﻦ اﺳﺘﻘﺒﺎل ﻧﯿﺎز ﮐﺸﻮر ﺑﻪ ﻣﺘﺨﺼﺼﺎﻧﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺘﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻪ چالش‌های ﮐﻨﻮﻧﯽ ﺻﻨﻌﺖ ﺳﺎﺧﺖ اﯾﺮان ﻧﻈﯿﺮ رﮐﻮد، ﮐﻤﺒﻮد ﻣﻨﺎﺑﻊ و ﺗﻮرم ﺑﻪ ﺷﯿﻮه ﻣﻨﺎﺳﺐ ﭘﺎﺳﺦ دﻫﻨﺪ. درواقع ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺑﻪ شیوه‌های ﺳﻨﺘﯽ دﯾﮕﺮ ﺟﻮاﺑﮕﻮ ﻧﺒﻮده و داﻧﺶ به‌عنوان ﯾﮏ ﻓﺎﮐﺘﻮر اﺳﺎﺳﯽ در ﻫﺪاﯾﺖ ﺻﺤﯿﺢ پروژه‌ها ﺟﺎﯾﮕﺎه ویژه‌ای ﯾﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﺧﻮﺷﺒﺨﺘﺎﻧﻪ ﺗﻮﺟﻪ و اﺳﺘﻔﺎده از اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎی بین‌المللی ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺮوژه در ﮐﺸﻮر رو ﺑﻪ ﮔﺴﺘﺮش اﺳﺖ. ﻟﯿﮑﻦ آﮔﺎﻫﯽ داﺷﺘﻦ از اﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎ و روش‌ها ﺑﺮای ﺑﻪ اﻧﺠﺎم رﺳﺎﻧﺪن موفقیت‌آمیز پروژه‌ها ﮐﻔﺎﯾﺖ ﻧﮑﺮده و ﻣﺪﯾﺮان آﯾﻨﺪه پروژه‌ها می‌بایست از ﻃﯿﻒ گسترده‌ای از ﻣﺒﺎﺣﺚ آﮔﺎﻫﯽ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ. از راه‌های مؤثر ﺟﻬﺖ ﻧﯿﻞ ﺑﻪ ﻫﺪف ﻓﻮق می‌توان ﺑﻪ ﻣﺸﺎرﮐﺖ ﻓﻌﺎل در ﺳﻤﯿﻨﺎرﻫﺎ و کنفرانس‌های ﺗﺨﺼﺼﯽ اﺷﺎره ﮐﺮد. در این‌گونه همایش‌ها مخاطبان ﻋﻼوه ﺑﺮ آﺷﻨﺎﯾﯽ ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮﻋﺎت ﺟﺪﯾﺪ درزمینه رﺷﺘﻪ ﺧﻮد می‌توانند از روﻧﺪ ﮐﺎر ﺳﺎﯾﺮ ﭘﮋوﻫﺸﮕﺮان اﻃﻼع ﺣﺎﺻﻞ ﮐﺮده و از ﻣﺰﯾﺖ ﻣﺼﺎﺣﺒﺖ ﺑﺎ اﺳﺎﺗﯿﺪ و ﺧﺒﺮﮔﺎن ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺮوژه و ﺳﺎﺧﺖ ﺑﺮﺧﻮردار ﮔشته و اساس لازم برای انتقال دانش از دانشگاه به صنعت را فراهم آورند. در این راستا دپارتمان مهندسی و مدیریت ساخت موسسه آموزش عالی علاءالدوله سمنانی گرمسار با شناخت نیاز فوق از سال 1393 اقدام به برگزاری کنفرانس‌های ملی مدیریت ساخت و پروژه نموده است که شرح مختصری از دو دوره برگزارشده قبلی در ذیل ارائه می‌گردد.

• اولین کنفرانس تخصصی مدیریت ساخت و پروژه-1393
باهمت مسئولین و دانشجویان ﻣﻮﺳﺴﻪ آﻣﻮزﺷﯽ ﻋﻼءاﻟﺪوﻟﻪ ﺳﻤﻨﺎﻧﯽ «اوﻟﯿﻦ ﮐﻨﻔﺮاﻧﺲ ملی ﺗﺨﺼﺼﯽ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﺎﺧﺖ و ﭘﺮوژه» در محل ﻣﻮﺳﺴﻪ (شهر گرمسار) ﺑﺮﮔﺰار شد. در این کنفرانس یک‌روزه که با حضور دانشجویان کارشناسی ارشد رشته‌های مهندسی و مدیریت ساخت و مدیریت پروژه و ساخت برگزار شد، ﻣﻮﺿﻮﻋﺎت به‌روز و ﺟﺬاب در زمینه‌های مختلف توسط ارائه‌دهندگان موردبحث و تبادل‌نظر قرار گرفت. از میان بیش از 50 مقاله دریافتی 28 مقاله منطبق بر پانل‌های کنفرانس جهت ارائه به‌صورت شفاهی و پوستر پذیرفته شد که اﯾﻦ مقالات در ﭘﻨﺞ ﭘﺎﻧﻞ (1) ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ ﻧﻮﯾﻦ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺮوژه، (2) ﭘﯿﻤﺎن و قرارداد، (3) رﯾﺴﮏ و ﮐﯿﻔﯿﺖ در پروژه‌ها، (4) استانداردها و ﻧﯿﺮوی اﻧﺴﺎﻧﯽ و (5) ﻓﻨﺎوری اﻃﻼﻋﺎت در ﺻﻨﻌﺖ ﺳﺎﺧﺖ ارائه گردید. ازجمله اعضای کمیته داوران آن کنفرانس می‌توان از دکتر هرمز فامیلی، دکتر افشین حسینی، دکتر غلامرضا شوبیری، دکتر احسان اثنی عشری، مهندس احمدرضا حسینی و مهندس محمد یوردخانی نام برد. اعضای کمیته اجرایی کنفرانس که فرآیند برگزاری همایش را برنامه‌ریزی و مدیریت کردند شامل مهندس ستوده بیدختی، مهندس عادلی، مهندس زارع پور، مهندس ترابی، مهندس شمسیان فرد، مهندس فلاح نژاد، مهندس آرویی، مهندس ژگان، مهندس هاشمی و مهندس موسوی بوده است. این کنفرانس موردحمایت سیویلیکا و انجمن بتن ایران قرار داشت.

سایت اولین کنفرانس تخصصی مدیریت ساخت و پروژه

• دومین کنفرانس ملی مدیریت ساخت و پروژه-1394
دومین دوره کنفرانس با همکاری صمیمانه اداره ﮐﻞ راه و ﺷﻬﺮﺳﺎزی اﺳﺘﺎن ﺗﻬﺮان با ﻣﻮﺳﺴﻪ آﻣﻮزﺷﯽ ﻋﺎﻟﯽ ﻋﻼءاﻟﺪوﻟﻪ ﺳﻤﻨﺎﻧﯽ در ﺗﻬﺮان و مرکز همایش‌های آن اداره محترم برگزار شد. ﺗﻨﻮع ﻣﻮﺿﻮﻋﺎت پرداخته‌شده در دومی دوره کنفرانس ﮐﻪ اﮐﺜﺮاً در ﻣﻘﯿﺎس بین‌المللی ﻧﯿﺰ قابل‌ارائه می‌باشد از ﻧﮑﺎت ﻗﻮت اﯾﻦ ﮐﻨﻔﺮاﻧﺲ به‌حساب می‌آمد. همچنین ﺣﻀﻮر ﻣﺘﺨﺼﺼﺎن ﻫﺮ دو ﮔﺮاﯾﺶ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺮوژه و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﺎﺧﺖ ﺑﺴﺘﺮ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺟﻬﺖ همکاری‌های ﻋﻠﻤﯽ و حرفه‌ای در آﯾﻨﺪه را ﺑﺮای شرکت‌کنندگان ﻓﺮاﻫﻢ ﻧﻤﻮد. دومین کنفرانس ملی مدیریت ساخت و پروژه در سه پانل موازی و به‌صورت هم‌زمان تحت عناوین پانل پژوهش، پانل ترویجی و پانل صنعت برگزار گردید که در این کنفرانس از مجموع بیش از 200 مقاله دریافتی 130 مقاله جهت ارائه به‌صورت شفاهی و پوستر موردپذیرش قرار گرفت و با استقبال چشمگیر شرکت‌کنندگان جهت حضور در همایش تعداد کل شرکت‌کنندگان در کنفرانس به 252 نفر رسید. حضور 30 نفر از کارشناسان و مدیران اداره راه و شهرسازی استان تهران از نکات بارز برگزاری این همایش بود. در ترکیب اعضای کمیته داوران سعی شد تا از اساتید به نام در کنار همکاران جوان و متخصص استفاده گردد. از اعضای شاخص این کمیته می‌توان به دکتر هرمز فامیلی، دکتر جواد مجروحی سردرود، دکتر مهدی روانشادنیا، دکتر منوچهر واحدی، دکتر علیرضا لرک، دکتر امیرعلی زاد، دکتر محسن سرتیپی پور، دکتر مجتبی حسینعلی پور، دکتر مهیار جاوید روزی، دکتر مجید قلهکی، دکتر ایمان خداکرمی، دکتر بهنود برمایه ور، دکتر افشین حسینی، دکتر شمس نوبخت، دکتر غلامرضا شوبیری، دکتر احسان اثنی عشری، مهندس احمدرضا حسینی و مهندس محمد یوردخانی اشاره نمود. اعضای کمیته اجرایی دومین دوره را نیز مهندس ستوده بیدختی، مهندس زندی دولابی، مهندس کریمی محمد آبادی، مهندس دهمرده، مهندس غفوری، مهندس حمزه لویی، مهندس بحرینی، مهندس معصومی مقدم، مهندس معتمدپویا، مهندس رحمتی، مهندس دهکردنژادیان، مهندس احمد زاده و مهندس سلمانی تشکیل می‌دادند.حامیان آن کنفرانس در سه گروه حامی علمی، معنوی و مالی دسته‌بندی شدند که شامل دانشگاه علم و صنعت، سیویلیکا، انجمن بتن ایران، انجمن مدیریت پروژه ایران، انتشارات سایجور، پایگاه استنادی جهان اسلام ISC ، جهاد دانشگاهی، موسسه آموزشی 808، فصلنامه صنعت مقاوم‌سازی و بهسازی، پایگاه ایران کنفرانس، پایگاه خبری مدیریت پروژه، فرهنگیان نیوز ، پرتال مدیریت، شرکت ساختمانی آنیل، شرکت راه‌سازی آرمین پی خراسان، شرکت لیکا، شرکت شیمی ساختمان، شرکت پاکدشت بتن و شرکت آپتوس ایران بودند.

سایت دومین کنفرانس ملی مدیریت ساخت و پروژه

• اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی مدیریت ساخت و پروژه-1395
اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی مدیریت ساخت و پروژه با همکاری صمیمانه شهرداری منطقه 7 تهران با ﻣﻮﺳﺴﻪ آﻣﻮزﺷﯽ ﻋﺎﻟﯽ ﻋﻼءاﻟﺪوﻟﻪ ﺳﻤﻨﺎﻧﯽ و دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در ﺗﻬﺮان و مرکز همایش‌های فرهنگسرای اندیشه برگزار شد. ﻣﻮﺿﻮﻋﺎت پرداخته‌شده ﻣﻘﯿﺎس بین‌المللی ﻧﮑﺎت ﻗﻮت اﯾﻦ ﮐﻨﻔﺮاﻧﺲ به‌حساب می‌آمد. همچنین ﺣﻀﻮر ﻣﺘﺨﺼﺼﺎن ﻫﺮ دو ﮔﺮاﯾﺶ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺮوژه و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﺎﺧﺖ و سخنرانان بین المللی ﺑﺴﺘﺮ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺟﻬﺖ همکاری‌های ﻋﻠﻤﯽ و حرفه‌ای در آﯾﻨﺪه را ﺑﺮای شرکت‌کنندگان ﻓﺮاﻫﻢ ﻧﻤﻮد. کنفرانس در سه پانل موازی و به‌صورت هم‌زمان تحت عناوین پانل پژوهش، پانل ترویجی و پانل صنعت،به همراه 16 ساعت شامل 8 کارگاه آموزشی(که کارگاه نظام مهندسی برگزار گردید.در این کنفرانس دو‌روزه که با حضور دانشجویان کارشناسی ارشد رشته‌های مهندسی و مدیریت ساخت و مدیریت پروژه و ساخت برگزار شد، ﻣﻮﺿﻮﻋﺎت به‌روز و ﺟﺬاب در زمینه‌های مختلف توسط ارائه‌دهندگان موردبحث و تبادل‌نظر قرار گرفت. از میان بیش از 280 مقاله دریافتی 230 مقاله منطبق بر پانل‌های کنفرانس جهت ارائه به‌صورت شفاهی و پوستر داوری و پذیرفته شد که اﯾﻦاز مقالات 66 مقاله ارائه شفاهی و 43 مقاله پذیرش به صورت مجموعه مقالات پذیرش شده که کیفیت ارائه به صورت شفاهی را داشته و به دلیل محدودیت امکانات زمان ارائه به این مقالات تخصیص داده نشد،همچنین 121 پوستر علمی در کنفرانس ارائه گردید. ازجمله اعضای کمیته داوران کنفرانس می‌توان از دکتر مغربی از دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر رامشت، دکتر گصورت،دکتر پور رستم،دکتر فیروزی از دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران مرکزی دکتر هرمز فامیلی از دانشگاه علم و صنعت، دکتر برمایه ور از دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن،دکتر روانشادنیا از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات ،دکتر مجروحی دبیر علمی کنفرانس از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و دکتر احسان اثنی عشری دبیر کنفرانس از موسسه آموزش عالی علاءالدوله سمنانی نام برد. اعضای کمیته اجرایی کنفرانس که فرآیند برگزاری همایش را برنامه‌ریزی و مدیریت کردند شامل مهندس ستوده بیدختی، مهندس زندی دولابی، مهندس چهرزاد، مهندس علیقلی زاده، مهندس شمسیان فرد، مهندس کریم پور، مهندس کریمی، مهندس معتمد پویا، مهندس حمزه لویی و مهندس امینیان بوده است. این کنفرانس موردحمایت پایگاه سیویلیکا ،پایگاه استنهادی علوم جهان اسلام ، انجمن بتن ایران و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی قرار داشت.
کارگاه های آموزشی
کارگاه های ارائه شده در کنفرانس شامل 16 ساعت کارگاه آموزشی در 8 موضوع؛سماندهی نمای شهری توسط دکتر سهیلا صادق زاده، ترمیم،مرمت و مقاوم سازی توسط دکتر علی گلصورت پهلوانی، آشنایی با قرار دادهای IPD توسط دکتر عباسیان جهرمی،مقایسه هزینه های اجرایی سازه های دریایی(اسکلت بتنی،کیسونی،سپرفولادی،شمع و عرشه) و بهینه سازی هرکدام توسط دکتر محمد حسن رامشت، تامین مالی پروژه ای:روش های ساختار دهی و معیارهای ارزیابی مالی توسط دکتر افیشن فیروزی بویاغچی،هوش مصنوعی ابزاری توانمند برای حل مسائل پیچیده و مدیریت ساخت توسط دکتر مجتبی مغربی و اشتباهات مرسون در حوزه به کارگیری فن آوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) در مدیریت پروژه و مدیریت استراتژیک توسط مهندس رضا شهران و کارگاه برنامه ریزی و کنترل پروژه توسط دکتر علیرضا لرک که دارای مجوز و امتیاز آموزشی از سمت سازمان نظام مهندسی استان تهران نیز بود، برگزار گردید.
سخنرانی های کلیدی
استفاده و گسترش دانش روز دنیا و همچنین ارتباط صنعت با دانشگاه دبیرخانه کنفرانس را بر آن داشت تا با دعوت از اساتید مطرح و متخصص حوزه های مختلف را جهت ارائه سخنرانی در کنفرانس دیدگاه ها و افق های نوین را به شرکت کنندگان منتقل نمایند که در نهایت سخنرانی های زیر در روز کنفرانس نهایی و انجام گردید:
سخرانی Prof. Milan Radosavljevic باموضوع مدل سازی اطلاعات ساختمان
سخنرانی دکتر هرمز فامیلی با موضوع بررسی رویکردهای آموزشی مهندسی عمران در پنجاه سال اخیر
سخنرانی دکتر مهدی روانشادنیا با موضوع بحران های شهری

سایت اولین کنفرانس بین المللی و سومین کنفرانس ملی مدیریت ساخت و پروژه

دومین کنفرانس بین المللی و چهارمین کنفرانس ملی مدیریت ساخت و پروژه در بهمن ماه 1396 برگزار خواهد شد.

سایت دومین کنفرانس بین المللی و چهارمین کنفرانس ملی مدیریت ساخت و پروژه

  • امیرحسین ستوده بیدختی

نرم‌افزارها متداول در مدل سازی اطلاعات ساختمان BIM
گرچه مدل‌سازی اطلاعات ساختمان بیش از یک نرم‌افزار نیاز به اصلاح ساختار سازمانی، آمادگی ذهنی کاربران و ذینفعان دارد ولی یکی از اساسی‌ترین بخش برای استفاده از BIM انتخاب نرم‌افزار و شناخت آن‌هاست لذا در ادامه به بررسی نرم‌افزارهای موجود و برخی از قابلیت‌های آن‌ها پرداخته‌شده است لیکن به‌صورت کلی ابزارهای BIM را می‌توان به سه دسته تقسیم‌بندی نمود:
1.مدل‌ساز سه‌بعدی -3D-Modelers
مدل‌ساز سه‌بعدی یک وسیله واقعی برای BIM است که با اجسام جامد، اشیاء پارامتریک با جزئیات کافی برای ساختن سازه به‌صورت مجازی مورداستفاده قرار می‌گیرد.
2.نمایشگر/مدل‌سازی سطح -Viewers/surface modelers
تمامی زوایای پروژه نباید به یک اندازه شامل جزئیات باشند اگرچه تأمین‌کننده مالی ممکن است دوست داشته باشد که ببیند که ساختمان به چه شکل خواهد بود و برای آن شما تنها به یک مدل‌سازی سطحی نیاز دارید که در آن تمامی اشیاء توخالی هستند تنها چیزی که در آن تعریف‌شده است در مورد سطح کار است و برای نمایش ایده مورداستفاده قرار می‌گیرد که در وحله اول تضادها را نمایش می‌دهد و دارای ارزش زیادی است.
3.تحلیلگر -Analyzers
تحلیلگرها معمولاً یک نرم‌افزار تکمیلی است که به‌عنوان اصلی‌ترین ابزار BIM ایفای نقش می‌کند به این معنا که می‌تواند اطلاعات را از مدل ۳ بعدی دریافت و میزان بهره‌وری انرژی و نحوه نورگیری در فصول مختلف را همراه با بسیاری از موارد دیگر را آنالیز کند و تخمین بزند.
* نرم‌افزارهای 3D-Modelers
لازم به ذکر است علاوه بر نرم‌افزارهای زیر نرم‌افزارهای متعدد دیگری در بازار برای انجام مدل سه‌بعدی وجود دارد که با توجه به گستردگی استفاده، این نرم‌افزارها جهت معرفی انتخاب‌شده‌اند:
نرم‌افزار Autodesk/Revit
از هر نظر این نرم‌افزار به‌صورت گسترده از ابزارهای BIM استفاده می‌کند به‌خصوص از زمانی که Autodesk AutoCAD در چند سال اخیر تمام بازارهای مربوط به ترسیمات دوبعدی کامپیوتری را در دست دارد و Revit شناخته می‌شود به‌عنوان که یک انقراض طبیعی برای آن درحالی‌که در اصل این‌گونه نیست.
Revit اصالتاً یک شروع جدید است که توسط شرکت Autodesk ساخته و در سال ۲۰۰۲ معرفی شد، پلتفرم Revit کاملاً جدا از AutoCAD است اما هردو کارهای مربوط به سازه و کدگذاری انجام می‌دهند.
نرم‌افزار Bentley System
Bentley Architecture در سال ۲۰۰۴ معرفی شد که یک انقلاب در پلتفرم اولیه خود به نام Triforma بود. تعداد زیادی از دیگر نرم‌افزارهای مدل‌سازی بنتلی با نرم‌افزار Bentley Architecture همگام می‌شوند و با این نرم‌افزارها بنتلی تقریباً تمامی جوانب صنعت ساخت‌وساز را مخاطب قرار می‌دهد که شامل موارد زیر می‌گردند:
Bentley Structure
Bentley Building Mechanical systems
Bentley Building Electrical systems
Bentley facilities
Bentley power civil
Bentley generative component
نرم‌افزار Vico
درحالی‌که Vico یک کمپانی جدید است هسته BIM آن بر اساس یک GraphiSOFT ArchiCAD ارزشمند هست. GraphiSOFT در سال ۲۰۰۷ ArchiCAD را به یک توسعه‌دهنده آلمانی فروخت و درهمان زمان نام به شرکت Vico Software تغییر نام داد و شرکت جدید تمرکز خود را بر روی صنعت طراحی و ساخت‌وساز قرارداد. هسته ARCHICAD یک مدل‌ساز بسیار قابل‌اطمینان است که از اواسط ۱۹۸۰ ساخته‌شده و در حال حاضر یک پلتفرم بسیار پایدار است. دیگر نرم‌افزارها که با Vico همگام می‌شوند شامل مدیریت پروژه، تخمین و کنترل پروژه که نرم‌افزارهای زمان‌بندی هستند می‌شوند.
نرم‌افزار Tekla
تکلا یک نرم‌افزار فلاندی است که در سال ۱۹۶۶ تأسیس شد که درزمینه‌ی سازه‌های فلزی، بتن مسلح و بتن‌های از پیش‌ساخته شده به‌صورت تخصصی کاربرد دارد. در این محدوده نرم‌افزار قادر است که تمامی طراحی‌ها را از ایده تا طراحی و آنالیز سازه و جزئیات دهی تا مراحل ساخت و نصب را انجام دهد بنابراین شما می‌توانید از مدل‌های ساخته‌شده در خروجی نرم‌افزار برای ساخت قطعات از پیش آماده‌شده استفاده کنید.
نرم‌افزار Vectorworks
Vectorworks به‌عنوان MiniCad شروع شد و توسط Diehl Graphsoft در سال ۱۹۸۵ توسعه‌یافته است.MiniCad از کاربران در یک مجموعه متنوع از بازارهای طراحی، روشنایی صحنه تئاتر و تنظیم طراحی و طراحی نمایشگاه پشتیبانی می‌کند.Vectorworks دارای یک استفاده در بخش دریایی است که در اشکال ماشین‌کاری CNC برای کشتی‌سازی استفاده شد. به‌عنوان سیستم CAD در کامپیوترهای اپل آغاز به کارکرد، در سال ۱۹۹۶ با ویندوز سازگار شد.Diehl Graphsoft توسط Graphisoft در سال ۲۰۰۰ ساخته شد و نام محصول خود را به‌سرعت به Vectorworks (برای جلوگیری از نام‌گذاری مشابه) تغییر داد. همواره تأکید بر پشتیبانی قوی از مشتریان و پایگاه قوی کاربری داشته که باهدف شرکت‌های کوچک است. در سال ۲۰۰۹ موتور هندسی Parasoild را برای مدل‌سازی هندسی هسته اصلی خود تأیید کرد.Vectorworks قبلاً قابلیت‌های پارامتری شبیه به Architectural Desktop را در بربود. اکنون مدل‌سازی پارامتریک آن شبیه به بقیه است؛ اما با سهولت در استفاده و کاربر دوستی بیشتر موردتوجه قرارگرفته است.
به‌عنوان یک ابزار:Vectorworks طیف بسیار گسترده‌ای از ابزار را فراهم می‌کند، محصولات جداگانه سازمان‌یافته‌اند و باهم دسته‌بندی‌شده‌اند؛ که عبارت‌اند از:
1.معماری: برای معماری و برنامه‌های کاربردی BIM
2.طراحی: برای طراحی محصول، همچنین داری یک مدول داخلی
3.لند مارک: ابزار محوطه‌سازی، با دسترسی به دو کتابخانه دوبعدی و سه‌بعدی گیاهان
4.روشنایی: شبیه‌سازی روشنایی برای سالن و شبیه‌سازی رویداد
5.طراحی ماشین: طراحی ماشین‌آلات، باکلاس پارامتریک از قسمت‌های ماشین، چرخ‌دنده‌ها، قرقره و غیره و همچنین قابلیت ماشین‌کاری کنترل‌شده عددی را فراهم می‌کند.
6.اثر بارگذاری: ابزار بارگذاری VectorWorks
این محصولات متنوع کارایی‌های بسیار وسیعی را همراه با رابط کاربری زیبا و یکپارچه ارائه می‌دهد که شامل: توضیحات با آوردن موس بر آیکون، اشاره‌گر هوشمند، نمایشگر باقابلیت تشخیص متن و منوهای قابل تنظیم است. عملکرد برخی از این محصولات همپوشانی دارند. ترسیم‌های Vectorworks قابلیت وابستگی حاشیه‌نویسی بخش‌های رسم شده با مدل پروژه را دارد. حاشیه‌نویسی‌ها و اندازه‌گذاری‌ها درعین‌حال هنوز با اشیاء پروژه همراه نیستند که نیاز به بررسی بیشتر برای ترسیم‌های سازگار با مشخصات مدل‌دارند.Vectorworks یک مجموعه منطقی از کتابخانه‌های شیءگرا برای واردکردن و استفاده دارد. سطوح NURBS  در مدل‌سازی بسیار خوب است و از سفارشی‌سازی کلاس اشیاء از پیش تعریف‌شده و همچنین تعریف اشیاء جدید پشتیبانی می‌کند در بیشتر موارد از API یا Vectorscript برای برنامه‌نویسی پشتیبانی می‌کند. این مدیریت محدودیت طراحی به‌وسیله PLM  زیمنس برای تسهیل مدیریت پویا و تعامل ابعاد با شکل گنجانده‌شده است.

 مهندسی و مدیریت ساخت  (ICEMA)  Construction Engineering Management

به‌عنوان یک بستر نرم‌افزاری (پلتفرم):Vectorworks یک سیستم درون حافظه ایست که از هر دو سیستم‌عامل ۳۲ و ۶۴ بیتی سیستم‌عامل‌های مک و ویندوز پشتیبانی می‌کند؛ مانند بسیاری از سامانه‌های دیگر از کارگروه‌ها برای قسمت‌بندی مدل در زیرمجموعه‌های مدل عملی استفاده می‌کند. برای مقابله با مشکلات مقیاس، اجازه دسترسی هم‌زمان به قسمت‌های مختلف یک پروژه را می‌دهد و رابط کاربری در سرتاسر آن به‌صورت یکپارچه به‌خوبی کار می‌کند.
همان‌طور که در ابتدا اشاره شد Vectorworks یک هدایت‌گر اصلی CNC  دربرش اشکال در کشتی‌سازی است.Vectorworks متکی بر استخراج صفحات برای کاهش کمیت و برآورد هزینه‌ها است این برنامه همچنین دارای رابط‌های مستقیم با ابزارهای مختلف خارجی، ازجمله Google SketvhUp است. Vectorworks دارای زبان برنامه‌نویسی ویژوال‌بیسیک و API باز است. فرمت‌های مبادله آن شامل: DXF/DWG, IGS, SAT, STL, T-X, 3DS است. Vectorworks قدرت تعامل بالایی با IFC را دارد و تبادل دوطرفه را فراهم می‌کند.IFC قابلیت تبادل با نرم‌افزارهای زیر را دارد:
ArchiCAD, Bentley Microstation, AutoCAD Architecture, Revit, Solibri Model Checker™, & Navisworks®.
به‌عنوان یک محیط:Vectorworks برای پشتیبانی از کارهای طراحی خاص در بازارهای مختلف تمرکز کرده است. این محدود به Siemens PLM است، اما آن را بدون هیچ ادعایی به‌عنوان یک محیط BIM می‌سازد که اشیاء آن نسخه اطلاعات را حمل یا مدیریت GUID  نمی‌کنند.Vectorworks در سال ۲۰۱۵ موفق به دریافت جایزه «بهترین نمایش» از کنوانسیون AIA  شده است(Vectorworks,2015).
*نرم‌افزارهای Viewers/surface modelers
نرم‌افزارهای نمایش و یا مدل‌سازی سطحی، مدل را به‌صورت کامل بر روی سطوح می‌سازند با قطعاتی که ۶ وجه دارد. تمامی آن‌ها از دید نرم‌افزار به‌صورت قطعات به هم چسبیده شده می‌باشند. قطعه ساخته‌شده شامل هیچ مشخصات اجرایی و فنی نیست.
نرم‌افزار Google-Sketchup
اصالتاً Sketchup توسط شرکت @lastsoftware ساخته شد و به خاطر آسانی استفاده از آن و قابلیت تهیه آن به‌سرعت وارد جامعه طراحان شد، Google، Sketchup را مدتی قبل خریداری کرد و به امکانات رایگان خود افزود. نرم‌افزارهای Sketchup نقش قابل‌توجهی در افزایش قابلیت‌های Google Map نیز داشته است.
نرم‌افزار Navisworks
این نرم‌افزار نمایش مدل‌ها را میسر کرده است، Navisworks امکان اتصال خود را با تمامی مدل‌سازان مجازی BIM موجود در بازار توسعه داده است؛ بنابراین شما می‌توانید یک مدل لوله‌کشی سه‌بعدی را همراه یک مدل تهویه سه‌بعدی به‌منظور شناسایی تداخلات وارد آن کنید. همانند Sketchup، Navisworks نیز به شما اجازه می‌دهد که به‌سرعت یک مدل سطحی را برای نمایش و ایجاد ارتباطات ارائه دهید.
*نرم‌افزارهای Analysers
تحلیلگرها نرم‌افزارهای جداگانه‌ای هستند که تخصص در واردکردن داده‌ها از BIM برای اهداف شبیه‌سازی و آنالیز هستند، تعداد بسیار زیادی از این‌ها در بازار موجود است که چند مورد آن در زیر آورده شده است:
نرم‌افزار Energy+
Energyplus در حال حاضر یکی از نرم‌افزارهای اصلی استفاده‌شده برای آنالیز کارکرد انرژی در ساختمان‌های تجاری توسط Department of Energy building Technology Program (DOE) است که در سال ۱۹۹۶ ساخته‌شده است، Energyplus نسل جدیدی از برنامه‌های شبیه‌سازی انرژی ساختمان است که بر روی امکانات و توانایی‌های بسیار محبوب نرم‌افزارهای BLAST یا DOE-2 ساخته‌شده است.
نرم‌افزار DAYSIM
DAYSIM یک نرم‌افزار آنالیز میزان نورگیری است که در دسترس بودن نور روز را دریک ساختمان دلخواه به همراه انرژی استفاده‌شده برای روشنایی برای کنترل نور در خانه را به‌صورت سالانه محاسبه می‌کند.
نرم‌افزار APACHESIM
این نرم‌افزار قابلیت این را دارد که تمامی عملکردهای دمایی شامل میزان استفاده از انرژی سالانه و کربن متصاعد شده تا دمای تک‌تک سطوح به‌صورت مجزا را تحلیل کند.
نرم‌افزار LifeCycle
آزمایشگاه ملی انرژی‌های تجدید پذیر NREL  و همکاران آن پایگاه داده موجودی US LifeCycle را ساخته‌اند تابه متخصصان ارزیابی دوره حیات ساختمان کمک کنند که به سؤالات خود درزمینه‌ی تأثیرات محیطی بر روی مصالح استفاده‌شده در صنعت ساختمان و دیگر ساختمان پاسخ دهند، پایگاه داده به نرم‌افزار کمک می‌کند که تأثیرات جریان انرژی و مصالح را بر داخل و خارج اجزا ساختمان با توجه به مصالح، اجزاء تشکیل‌دهنده و نحوه نصب آن آنالیز کند. (Foundation of wall & Celling Industry, 2009)

منبع:امیرحسین ستوده بیدختی،۱۳۹۵،پایان نامه مدل سازی اطلاعات ساختمان در تعمیر ونگهداری ساختمان،موسسه آموزش عالی علاءالدوله سمنانی،استاد راهنما:دکتر احسان اثنی عشری

  • امیرحسین ستوده بیدختی